Logo
navbar Bøger på vej Vore bøger Nyheder Presseservice Artikler Om forlaget Køb af bøger Tilbud


Paul Berman er forfatter og journalist. Han er af uddannelse historiker – MA i amerikansk historie fra University of Columbia i 1971. Berman har skrevet for en række amerikanske tidsskrifter og er nu medlem af redaktionen på tidsskriftet Dissent. Han har skrevet flere bøger. I to af dem retter han et kritisk blik mod totalitære tendenser og anti-semitiske holdninger i det såkaldte ungdomsoprør omkring 1968. I The Flight of the Intellectuals fra 2010, der kan ses som en videreudvikling af temaerne i Terror og liberalisme, kritiserer han navngivne intellektuelle – specielt Ian Buruma – for at være eftergivende over for tendenser i den islamistiske udvikling.

Terror og liberalisme  af Paul Berman


Hæftet, 13,7 x 21,6 cm
273 sider

Oktober 2011

2. oplag

ISBN 978-87-92173-12-6

Vejledende pris 225 DKK


Terror og liberalisme

 

Af Paul Berman

Oversat af Jens Ellekær
Fra sit hjem i Brooklyn kunne Paul Berman den 11. september 2001 betragte ødelæggelsen af World Trade Center. Denne oplevelse blev grundlaget for Terror og liberalisme, som med Bermans egne ord ikke er en bog om 11.september, men en bog om historie og politik og om det liberale samfund og dets fjender.

Hvorfor anretter en bevægelse en massakre på tilfældige mennesker med det ultimative formål at genskabe kalifatet – en samfundsorden fra det syvende århundrede - i den muslimske verden? Det er indgangsspørgsmålet til Bermans undersøgelse. Og han lægger netop vægt på det politiske aspekt, ikke det religiøse, og han ser i den islamistiske, politiske tænkning klare paralleller til den totalitære Baath-socialisme, der herskede i Irak og stadig hersker i Syrien. Tendensen går ikke mod civilisationernes sammenstød, men mod totalitære bevægelsers angreb på det liberale samfund.

Og netop dette er ikke noget nyt fænomen. Kommunismens, fascismens og nazismens hærgen kastede en dyb skygge over Europa i store dele af det tyvende århundrede og forårsagede uendelige lidelser og millioners død. Men Europas totalitære bevægelser gav tillige impulser til opståen af totalitære bevægelser i Mellemøsten: Det Muslimske Broderskab blev grundlagt i 1928, og Baath-socialismen begyndte at udvikle sig i 1930’erne – inden for to årtier efter bolsjevikkernes magtovertagelse i Rusland og fascisternes magtovertagelse i Italien.

Berman analyserer denne udvikling – i såvel Europa som i den muslimske verden. Og han gør opmærksom på faren. Konsekvenserne af de totalitære bevægelser i Europa var frygtelige. Konsekvenserne af de totalitære bevægelser i den muslimske verden er også frygtelige – i første omgang hovedsageligt for muslimer -, men det kan udvikle sig til noget langt værre: Den muslimske verden er ikke fjern og eksotisk; den er tæt på, og udviklingerne i den kan ikke ignoreres gennem naive vesterlændinges anlæggelse af dobbelte standarder.


– – – –

 

Paul Berman i samtale om Terror og liberalisme i programmet Booknotes with Brian Lamb. Klik her for at se samtalen:


Streg

Pressen skrev bl.a.:

«««««¶
Bogen er fra 2003 og skrevet i kølvandet på den 11. september 2001, men dens analyser er lige så læseværdige i dag, fordi den sigter på de dybere historiske og kulturelle lag. … Selv om det ikke er islam i sig selv som religiøs bevægelse, mens dens indoptagelse af europæisk tankegods og mentalitet, der er problemet. Så godt med en dansk oversættelse i dag. Let at læse, men svær at forstå. ..... En bog, som man bliver meget klogere af.
— Henrik Gade Jensen, Jyllands-Posten

Den amerikanske historiker, journalist og anerkendte kommentator, Paul Berman, har skrevet et meget vedkommende og polemisk velargumenteret essay om den islamiske terrors rødder. ..... En meget anbefalelsesværdig bog, der på velargumenteret vis maner til eftertanke.
— Jens Henrik Holm, www.kulturcafeen.com

Bermans bog er en elegant skrevet, essentiel introduktion til det filosofiske grundlag for dem, som ville begå mord i Guds navn.
— Rich Barlow, Boston Globe

En ny og væsentlig bog af en førende amerikansk intellektuel, Paul Berman, kan måske fører til en dybere genovervejelse på den amerikanske venstrefløj. … Bermans seneste bog, Terror og liberalisme, er et mindre mesterværk af moralsk alvor og videnskabelig forskning.
— Andrew Sullivan, Sunday Times

[Bermans] tese udvikles med elegance, viden og historisk indsigt … en vidunderlig urban og smukt skrevet bog.
Spectator

Bermans bog er et nøjagtigt filosofisk-politisk kort over den ny verden, hvori vi lever.
Die Zeit

Paul Bermans Terror og liberalisme er dette års vigtigste politiske bog
Die Welt

Skrevet af en af  USA’s bedste essayister. … Han sætter fingeren på de vanskeligheder, demokratier har ved at forstå totalitær tænkning.
Le Devoir (Québec)