Logo
navbar Bøger på vej Vore bøger Nyheder Presseservice Artikler Om forlaget Køb af bøger Tilbud


Horst Bienek (1930-1990) voksede op i det dengang tyske Schlesien og forlod i 1946 sin barndoms hjemstavn, som efter krigen var blevet sat under polsk administration (de facto annekteret) og underlagt en massiv polonisering. I 1949 fik han sine første digte offentliggjort i det østtyske tidsskrift Sinn und Form, og i 1951 knyttede Bertolt Brecht ham til Berliner Ensemble. I november samme år blev han imidlertid arresteret af de sovjetiske myndigheder og idømt 25 års strafarbejde for ”antisovjetisk hetz”. Han tilbragte en stor del af de efterfølgende år i den berygtede sibiriske kulmine i Workuta, inden han i 1955 blev løsladt under en generel amnesti og bosatte sig i Forbundsrepublikken Tyskland. Her arbejdede han først som kulturredaktør på Hessischer Rundfunk, inden han i 1961 blev forlagsredaktør. Ved siden af dette udførte han en stor forfattervirksomhed omfattende romaner og essays, for hvilke han modtog en lang række litterære priser. Mest kendt er hans tetralogi Gleiwitz, som bygger på hans barndom i Schlesien. I 1988 skrev Bienek et åbent brev til SUKP’s generalsekretær Mikhail Gorbatjov, hvori han krævede rehabilitering fra sin dom i 1952. Rehabiliteringen kom dog først efter Bieneks død.

Horst Bienek er kendt i Polen, og flere af hans bøger er oversat til polsk, inklusive "Rejse ind i barndommen".

Iskold krig - en norsk efterretningsagent bag Jerntæppet Horst Bienek: Rejse ind i Barndommen

Hæftet, 12 x 19 cm
203 sider
Illustreret, 2 kort
November 2012

ISBN 978-87-92173-15-7

Vejledende pris 145 DKK


Trykt på klorfrit og syrefrit FSC-certificeret papir


Denne bog kan kun købes fra forlaget - se Køb af bøger


Rejse ind i barndommen

- Gensyn med Schlesien

Af Horst Bienek

Oversat af Jens Ellekær




11. oktober 1945 gik den dengang femtenårige Horst Bienek til ”meldepladsen” ved jernbanestationen i hjembyen Gleiwitz i det tyske Oberschlesien og anmodede om at blive udvist. I knap et år havde han hutlet sig igennem på forskellige adresser. Hans nærmeste familie var enten døde eller blevet opslugt af krigens malstrøm. Og Oberschlesien var sat under polsk administration. Nu havde han hørt om åbningern af et teater og stiftelsen af et kulturforbund i Berlin, så dér ville han hen.

Den unge Bienek blev digter, og efter et ophold i det sovjetiske Gulag-system kunne han i 1955 bosætte sig i Forbundsrepublikken Tyskland og etablere sig som forfatter dér. I centrum af Bieneks forfatterskab står skildringen af barndommens tabte hjemstavn i Oberschlesien, som han lod leve i erindringen, men ikke besøgte.

Først i 1987 – foranlediget af den tyske tv-stations ZDF’s ønske om en erindringsfilm – rejste Bienek tilbage til sit barndomsland. Det er dette ”gensyn med Schlesien” – et gernsyn som giver anledning til såvel erindring som til genoplevelse af et forandret barndomsland -, der skildres i ”Rejse ind i barndommen”. Det er en skildring, som rummer såvel det aldrende menneskes søgen efter den barndom, der nu kun eksisterer i erindringen, som en tyskers særlige (gen)oplevelse af den hjemegn, hvorfra han blev fordrevet.



Streg