Militarisme og pacifisme, krig og fred
— Europas voldsomme 20. århundrede
Af James J. Sheehan
Oversat fra engelsk af Jens Ellekær
Ved indgangen til det 20. århundrede havde den militære udvikling, som indledtes med Den Franske Revolution, medført, at de europæiske stater rådede over enorme hære bestående af værnepligtsreserver. Magtforskydninger mellem stormagterne, konkurrence om erhvervelse af oversøiske kolonier og især de konflikter på Balkan, som blev udløst af Det Osmanniske Riges hensygnen, skabte spændinger, som mange iagttagere forventede ville resultere i en europæisk storkrig. I 1914 brød den ud, og den blev længere og frygteligere end europæerne – bortset fra nogle få advarende røster – havde forestillet sig. I kølvandet på ”krigen, der skulle gøre en ende på alle krige” opstod der i flere euro pæiske stater totalitære regimer, der var organiseret med henblik på krig, og efter tyve år udbrød der en ny europæisk storkrig, som var langt værre end den forrige.
Ud af Europas ruiner opstod der i 1945 en ny, bipolær verdensorden, og i denne skete der en kontinuerlig afmilitarisering af de vesteuropæiske stater, som samtidig udviklede et stadig tættere økonomisk og retligt samarbejde. I 1989 indledtes en række revolutioner i de østeuropæiske stater, som havde været under sovjetisk dominans, og også her resulterede udviklingen i en markant afmilitarisering. Ved udgangen af det 20. århundrede fremstod det europæiske statssamfund som en række civile stater.
James J. Sheehan skildrer den europæiske udvikling fra antagonistiske, militaristiske stater til et samfund af civile stater. Det er en holistisk beretning, der omfatter det 20. århundredes europæiske militærhistorie, krigshistorie, socialhistorie samt historien om de europæiske staters indbyrdes forhold og dermed også historien om EU’s oprindelse. Det er samtidig historien om, hvorledes Europa ved indgangen til det 21. århundrede havde skabt en situation, hvor kontinentet ikke kan varetage sin sikkerhed, og hvor den sikkerhedspolitiske binding til USA fortsat er af afgørende betydning.
Pressen skrev bl.a.:
Bogen udgør en fascinerende anderledes sammenhængende europæisk historie, der på en fængslende måde formår at anskueliggøre de store gennemgående historiske linjer. Abstraktionsniveau er ikke skræmmende, og bogen kan læses af alle med lidt videregående historisk interesse.
— Kresten Søe Christensen, historie-online
Med stor sikkerhed og overblik fører Sheehan læseren igennem over 100 års europæisk historie, og trækker tråde til økonomisk politik, sikkerhedspolitik, historiske begivenheder og med sans for andre påvirkninger. ... Sheehan formår på imponerende vis at kunne fastholde perspektivet fra ende til anden, og denne bog efterlader derfor et stærkt indtryk.
— Simon Papousek, krigsvidenskab.dk
Alt i alt en vellykket bog, der kan læses af alle, der ønsker at grave dybere ned i, hvorledes de to verdenskrige har påvirket de centraleuropæiske staters forhold til krig.
— Jesper Lillelund, historie-online.dk
Denne perle af en bog er historien om kampen mellem pacifisme og militarisme i Europa gennem det sidste århundrede – og om hvorledes pacifismen vandt. [...] Den er en model for, hvorledes god historie kan anvendes til at forklare nutiden.
— Philip H. Gordon, Foreign Affairs