Logo
navbar Bøger på vej Vore bøger Nyheder Presseservice Artikler Om forlaget Køb af bøger Tilbud


Palle Andersen
er historiker. Han har tidligere udgivet blandt andet Dansk Viden 1941-1945 om Holocaust – belyst ved den illegale presse (2010), Tyske krigsforbrydelser 1939-1945 – og den danske illegale presse (2015, sammen med Mona Jensen) og Polen og holocaust - polsk antisemitisme (2018).
Holocaust


Flapomslag, 15.5 x 23 cm
254 sider
81 illustrationer

Marts 2020

ISBN 978-87-92173-36-2

Vejledende pris 245 DKKHolocaust

- mordet på de europæiske jøder

Af Palle Andersen
Med nazisternes magtovertagelse i Tyskland i 1933 blev antisemitismen til statsideologi. Fra 1933 til 1939 blev den nazistiske jødepolitik løbende skærpet. De tyske jøder blev forfulgt, marginaliseret og fattiggjort i en proces, hvor ”lov” og vold gik hånd i hånd. Målet var at tvinge jøderne til at udvandre.

Efter det tyske overfald på Polen foregik der omfattende drab på landets jøder, og ved indledningen på den Tysk-sovjetiske Krig blev dette udstrakt til alle de områder, der kom under tysk administration. Den nazistiske jødepolitik ansporede i flere af de besatte områder en latent antisemitisme til pogromer.

I slutningen af 1941 blev den nazistiske jødepolitik fastlagt som et program til udryddelse af de europæiske jøder. Resultatet blev et folkedrab med 6 millioner ofre – op mod to tredjedele af de jøder, der i 1930 havde levet i Europa.

Med inddragelse af kildemateriale og nye forskningsresultater redegør Palle Andersen for forløbet af den nazistiske forfølgelse af og drab på de europæiske jøder; heri indgår også forfølgelse og drab der fandt sted blandt befolkningerne i de tyskbesatte områder i især Østeuropa og hos Tysklands allierede. I et særskilt kapitel skildres den tyske jødepolitik i Danmark og evakueringen af størsteparten af de danske jøder.

 


Streg

Pressen skrev bl.a.:

Tilgængelig og letlæst bog, der giver en god indføring i holocaust. Andersen besidder tydeligvis en enorm viden på området, som han formidler så alle kan være med. Bogen indeholder også et glimrende tillæg "Sidste jøde i Vinnitsa", hvor Jens Ellekær knytter nogle interessante bemærkninger til fotodokumentationen af Holocaust. Alt i alt en vellykket bog, der bringer læserne et skridt tættere på at forstå det nærmest ufattelige fænomen Holocaust.
— Thomas Ry Andersen, DBC lektørudtalelse