Katyn 1940
— historien om en forbrydelse
Af Thomas Urban
Oversat fra tysk af Jens Ellekær
I det tidlige forår 1943 opdagede tyske soldater en række massegrave ved den lille by Katyn i nærheden af den russiske by Smolensk. Gravene viste sig at indeholde flere end fire tusinde lig i polske officersuniformer. De tyske undersøgelser indikerede, at det drejede sig om polske officerer, som efter Sovjetunionens korte krig mod Polen i september 1939 var havnet i sovjetisk krigsfangenskab, og at de var blevet dræbt med nakkeskud i foråret 1940. Tyskerne øjnede en mulighed for at skabe splid blandt de allierede, men sovjetrusserne påstod hårdnakket, at polakkerne var blevet dræbt af tyskerne i sommeren 1941 efter det tyske angreb på Sovjetunionen.
Katyn-massakren – begrebet dækker over Sovjetunionens mord på omkring 25.000 polske officerer og andre tjenestemænd – skabte gennem et halvt århundrede stærke internationale kontroverser, idet Sovjetunionen frem til dets opløsning i 1991 fastholdt, at tyskerne stod bag forbrydelsen. Først i 1992 udleverede Rusland kopier af de dokumenter, der lå til grund for drabene.
På grundlag af et bredt kildemateriale beretter Thomas Urban om begivenhederne før og efter massakren og redegør for de uafklarede forhold, der fortsat stiller sig i vejen for en forsoning mellem Polen og Rusland.
Pressen skrev bl.a.:
Et vigtigt og yderst velfunderet værk ... et hovedværk om Katyn. — Thomas Ry Andersen, lektørudtalelse
Forfatteren fortjener ros for at have skrevet et værk, der på videnskabelig basis reder trådene ud i en sag, der alt for længe har været kastebold i ideologiske og politisk bestemte stridigheder. Kan derfor varmt anbefales. — Thomas Petersen, historie-online.dk
Alt i alt en bog, som man bliver meget klogere af at læse, men det er barsk læsning. — Poul Grooss, krigsvidenskab.dk
En fremragende historisk bog om Østeuropas nyere og nyeste historie. — Cord Aschenbrenner, Neue Zürcher Zeitung
Indtrængende og sagkyndig (...) en samtidshistorisk præstation på højeste niveau. — Rainer F. Schmidt, Frankfurter Allgemeine Zeitung
Denne præcise bog, der er skrevet i en nøgtern tone, må anses for et standardværk. — Marko Martin, Der Welt