Logo
navbar Bøger på vej Vore bøger Nyheder Presseservice Artikler Om forlaget Køb af bøger Tilbud


Andreas Kappeler
(født 1943) er schweizisk historiker og emeriteret professor i østeuropæisk historie ved Universitetet i Wien. Fra 1962 til 1969 studerede Kappeler historie, slavistik, kommunikation og østeuropæisk historie ved universiteterne i Zürich og Wien. Efter erhvervelse af doktorgraden på en afhandling om etniske grupper ved Volga var han fra 1982 til 1998 professor for østeuropæisk historie ved Universitetet i Köln og derefter frem til sin emeritering i 2011 professor i østeuropæisk historie ved Universitetet i Wien. Kappelers forskning har koncentreret sig om Rusland i nyere tid med særlig vægt på nationale mindretal – herunder ukrainerne i Det Russiske Rige.

 

Ukraines historie omslag


Hæftet, 15,5 x 23 cm
481 sider
99 illustrationer s/h og farver
5 dobbeltsidede kort

August 2016

ISBN 978-87-92173-25-6

Vejledende pris 365 DKK
 


Ukraines historie

Af Andreas Kappeler

Oversat fra tysk af Jens Ellekær
Ukraine er Europas næststørste stat, men tillige en meget ung stat i den europæiske statsverden. I den europæiske offentligheds opfattelse står landet helt i skygge af Rusland. Det gælder også dets historie. I Ukraines historie fortæller Andreas Kappeler i hovedtræk såvel historienfor såvel det territorium, der i dag udgør den ukrainske stat, som for den ukrainske nation. Denne historie involverer de stater, der har hersket over det nuværende Ukraine, - Rusland, Polen-Litauen og Polen – samt den kosakkultur, som frem til i dag sætter sit præg på Ukraine. I sin beretning stiller Kappeler det fremherskende russocentriske perspektiv over for et ukrainsk og søger samtidig at underlægge de ukrainske nationale myter en kritisk vurdering. Hermed fortælles ikke blot ukrainernes historie fra middelalderen op til vore dage, men der berettes tillige om de russere, polakker, jøder og andre etniske grupper, som har levet i Ukraine.

I det 21. århundrede har Ukraine oplevet voldsomme politiske omvæltninger, har fået en del af sit territorium annekteret af nabostaten Rusland og udkæmper her i 2016 forsat en lavintensiv krig mod rusissk støttede separatister. Kappelers beretning har særlig vægt på de senere års dramatiske begivenheder og er ført frem til efteråret 2014.

 


Streg

Pressen skrev bl.a.:


Værket er meget grundigt og seriøst, men alligevel forholdsvist let tilgængeligt. [...] Der er ingen tilsvarende Ukrainehistorie på dansk. — Per Månson, lektørudtalelse

Schweiziske Andreas Kappeler (f. 1943) hører til i superklassen af Europas betydelige historikere og slavister. Uddannet på universiteterne i Zürich og Wien. Og med et omfattende og væsentligt forfatterskab bag sig. [...] Skal og vil man få en mere tilbundsgående forståelse af, hvad der foregår i Ukraine og ikke mindst hvorfor, skal man studere nærværende bog, der giver læseren det historiske bagtæppe og tapet. Oven i det hele lærer man en hel masse om de tilgrænsende lande.
Kære læser, læs og studer denne bog grundigt, og du vil i fremtiden kunne udtale dig langt mere overbevisende om, hvad der er ret og rimeligt, forkert og rigtigt – kort sagt mere sagligt end tilfældet er i dag om et af Europas påtrængende spørgsmål.
— Thomas Petersen, historie-online.dk

Fem stjerner til grundig bog om Ukraines historie
Kappeler giver en fair, grundig og indholdsmættet redegørelse for Ukraines lange og svære tilblivelse som nation fra det 9. til det 21. århundrede – et faktum, som de fleste russere har meget svært ved at acceptere. Læs denne fortrinlige bog og bliv klogere på Ukraines både ældre og nyere historie.
— Bent Jensen, Jyllands-Posten

Samlet set er bogen et yderst kompetent og sobert værk, hvor der er meget at hente for den interesserede læser. Bogen er opbygget, så enkeltafsnit kan læses med udbytte, og den læser, som vil have det hele med, bliver godt oplyst.
— Bente Thomsen, Noter


Man skal derfor være ekstraordinær agtpågivende, når man udvælger bøger om ukrainsk historie. Så meget desto glædeligere er det, at det lille forlag Ellekær nu har fået oversat og udgivet en af de bedste sammenfatninger af Ukraines historie. Forfattet af en de mest prominente historikere udi hele det østslaviske område.
— Kim Halling Mortensen, mreast.dk

Den, der ønsker et bæredygtigt vidensfundament, bør læse denne kompetente, velskrevne og velovervejede bog. [...] Andreas Kappelers ”Kleine Geschichte der Ukraine” åbner blikket for ukrainernes syn på deres land. Kappeler skriver med umiskendelig sympati for Ukraine, men fastholder hele vejen en kritisk distance.
— Reinhard Veser, Frankfurter Allgemeine Zeitung