Logo
navbar Bøger på vej Vore bøger Nyheder Presseservice Artikler Om forlaget Køb af bøger Tilbud


Tidiane N'Diaye
er en fransk-senegalesisk antropolog og økonom, professor i deskriptiv økonomi ved École supérieure de commerce Caraïbes. Han har udarbejdet en række økonomiske studier over de franske besiddelser i Vestindien og har skrevet en række bøger om det sorte Afrikas historie og om den afrikanske diaspora. ”Det tilslørede folkemord” var i 2008 nomineret til Prix Renaudot.

 


 

Kirsten Valeur har i en årrække boet i den fransktalende del af Schweiz og er Ph.D. fra universitetet i Genève. I 2003 besøgte hun Zanzibar og fattede interesse for den arabiske slavehandel, hvori Zanzibar udgjorde et nøglepunkt. Hun er forfatter til ”Slaveriet indenfor islam”(2013).


Hæftet, 14 x 22 cm
272 sider
Illustreret, 1 kort

Maj 2015

ISBN 978-87-92173-24-9

Vejledende pris 245 DKK

.
Det tilslørede folkemord

- Den arabiske slavehandel i Afrika

Af Tidiane N’Diaye

Oversat fra fransk af Kirsten Valeur
Fra det 7. århundrede, da araberne vandt fodfæste i Nordafrika, og tretten hundrede år frem foregik der en omfattende deportation af sorte afrikanere til slaveri dels i det arabisk-muslimske Mellemøsten, dels i de islamiserede nordafrikanske områder. Araberne udviklede et nærmest umætteligt behov for slaver, og forfatteren til ”Det tilslørede folkemord” vurderer, at mindst 17 millioner afrikanere blev deporteret til slaveri. Bag dette tal skjuler der sig formentlig tre gange så mange dødsofre, der var forårsaget af slavehandleres overfald på landsbyer, af hungersnød og af sygdomme i de opløste samfund. Slavetransporterne foregik under umenneskelige forhold, som medførte, at en meget stor del af slaverne døde undervejs.

Tidiane N’Diaye betegner dette langvarige menneskerov, der fratog det afrikanske kontinent store dele af dets mest arbejdsduelige befolkning, ødelagde veludviklede samfund og påførte det så store skader, at det er mærkbart i dag - som et folkemord. Denne opfattelse underbygges af en omfattende praksis af kastrering af mandlige slaver og drab på spædbørn: Der eksisterer i dag kun meget få efterkommere efter de mange millioner deporterede.

”Det tilslørede folkemord” beretter om de afrikanske samfund før arabernes ankomst, om udviklingen i den arabiske slavehandel, om de deporterede afrikaneres skæbne som slaver og om de europæiske kolonimagters meget tøvende indsats mod den arabiske slavehandel i slutningen af forløbet.


– – – –

Kort omtale af Det tilslørede folkemord på tyske ZDF (med engelsk tekstning). Klik her for at se samtalen. Klik her for at se samtalen.

Og for vore mange franskkyndige læsere er her en samtale mellem Tidiane N’Diaye, forfatteren af Det tilslørede folkemord, og Goro Potél i udsendelsesrækken Enquête Historique. Klik her for at se samtalen.


Streg

Pressen skrev bl.a.:

Bogen går også i rette med tidligere og kendte fremstillinger af Afrikas historie, der kun fokuserer på den transatlantiske slavehandel, ligesom det f.eks. også er tilfældet med Den Store Danske Encyklopædi.
—  Henrik Gade-Jensen, Jyllands-Posten - 4 stjerner (anmeldelse af den tyske oversættelse)