Logo
navbar Bøger på vej Vore bøger Nyheder Presseservice Artikler Om forlaget Køb af bøger Tilbud


Michael Brenner
(født 1964) har studeret ved Hochschule für Jüdische Studien i Heidelberg. Det Hebræiske Universitet i Jerusalem og Columbia University i New York. Han erhvervede sin ph.d. på Columbia University over emnet ”jødisk kultur i Weimarrepublikken”. Fra 1997 har Brenner været professor i jødisk historie og kultur ved Ludwig-Maximilians-Universität i München.

Brenner har skrevet og redigeret en række bøger – specielt med tysk-jødisk historie og kultur som tema.


Jødernes historie forfatterfoto

Jødernes historie Michael Brenner: Jødernes historie


Hæftet, 14,3 x 21,5 cm
378 sider
62 illustrationer, farve og s/h

December 2013

ISBN 978-87-92173-19-5

Vejledende pris 325 DKK


Jødernes historie

Af Michael Brenner

Oversat af Jens Ellekær
Jødernes historie begrænses i dag ofte til forfølgelser, holocaustforbrydelserne og de politiske begivenheder i Mellem­østen. Denne bog ønsker at åbne for et mere facetteret og farverigere billede, hvortil især også hører den frugtbare udveksling med andre kulturer. Selv om jøderne altid har udgjort en lille minoritet, har de efterladt deres spor i talrige kulturer, har præget de store verdensreligioner og har udviklet deres egne livsverdener. Michael Brenner skildrer præcist og gennem rammende eksempler den mangefacetterede historie for en nation og en religion. Han tager læserne med på en verdensrejse fra den Nære Orient over den græske og romerske verden, det mauriske Spanien og Centraleuropa til Østeuropa, Israel og Amerika. Der opstår således et fascinerende panorama over en historie, som netop på grund af de mange brud og tvungne nye begyndelser gør indtryk gennem sin kontinuitet og troskab mod egne rødder.

 


Streg

Pressen skrev bl.a.:

Hvis man ikke ved meget om jødernes historie, kan Brenner være en fin start. Ikke mindst, fordi han dels skaber et kærkomment overblik, dels opklarer mange småting, mange vil have undret sig over. [...] Resultatet bliver en klar, nuanceret, men hele  tiden koncis gennemgang af et brandvarmt stof, der findes hele forskningsbiblioteker om.
— Kristian Ditlev Jensen, Weekendavisen

Michael Brenner skildrer på fortinlig måde jødernes historie som en lang vandring. (...) Brenner byder på (...) den fortrolige redegørelse, hvor tingene skildres med kyndig iagttagelse og nobel sagkundskab.
— Kristian Østergaard, Kristeligt Dagblad

At give sig i kast med at beskrive ”jødernes historie” er noget af et vovestykke – men den tyske historiker Michael Brenner fra Ludwig-Maximilians-Universität i München har gjort forsøget – og er sluppet godt fra det. [...] Vi har nu på dansk fået en særdeles kompetent gennemgang af jødernes historie fra starten til i dag.
— Otto Rühl, Noter - Historielærerforeningens fagblad

Brenner og Ellekær har givet det danske bogmarked en god og overkommelig indføring i et komplekst emne, som giver et godt introduktions- og standardoverblik over det jødiske folks historie.
— Michael Agerbo, historie-online.dk

Michael Brenner har skrevet en soild, undertiden forbløffende og stedvis bevægende indføring i den jødiske historie. Det er historien om en kreativ vilje til bekræftelse, affødt af tilliden til, at hen over al vandring forbliver skriften.
— Alexander Kissler, Süddeutsche Zeitung (9. juni 2009)

Med ”Jødernes historie” lykkes det Michael Brenner at skabe et overblik, der i den fortællemæssige ro vidner om en solid historisk viden.
— Stefana Sabin, Neue Zürcher Zeitung (6. juni 2009)

Brenner har løst opgaven suverænt. Årsagen hertil kan være to kloge beslutninger: ”Jødernes historie” er fri for enhver ideologisk tilspidsning. Historie præsenteres her ikke som bekendelse, men med en selvbevidsthed, der er kendetegnet ved klare og altd begrundede vurderinger, (...)
Et andet fortrin skal fremhæves: Brenner er en god fortæller. (...) Læseren kan selv afprøve det: Næsten overalt vil han finde ”Jødernes historie” på højde med forskningen, uden at han bliver kedet med referencer i fodnoter. (...)
Forsøget på at fremstille mangfoldigheden i enheden er ikke blot al ære værd, men har ført til et indtryksfuldt resultat. ”Jødernes historie” er vor tids jødiske historie.
— Thomas Meyer, Die Welt (30. maj 2009)

Således bliver det historisk abstrakte, bliver tal og fakta brudt ned til det menneskelige. Takket være disse eksemplariske miniaturer bliver de efterfølgende nøgternt skildrede epoker forståelige som et af mennesker forårsaget, formet, oplevet og gennemlidt kapitel, som i sin sum udgør det, vi kalder historie. En bog, der er underholdende at læse, og hvori der er meget at opdage: anbefalelsesværdig.
— Günther B. Ginzel, Deutschlandfunk (9. februar 2009)

Michael Brenner hører til de skeptikere, hvis forskning forventer sig mere af udnyttelsen af ”mange historier” end af ”én historie”. (...) Den fortælling, han har besluttet sig for, er opstået ud af den fint afstemte fornemmelse for de kulturelle forskelle, jøderne har udviklet i deres årtusind lange spredning.
— Willi Jasper, Die Zeit (8. januar 2009)

I sin jødiske historie tegner Brenner et omfattende panorama hen over alle den jødiske eksistens’ epoker og steder – og udvider dermed sine læseres horisont, der ofte ikke kommer længere end til holocaust og de politiske begivenheder i Mellemøsten.
— Andrea Schöb, Börsenblatt (30. oktober 2008)

Jødernes historie er en historie om vandring. (...) Michael Brenner (...) fortæller anskueligt og præcist om denne 3000-årige vandring. Men den, der måtte tro, at Brenner blot beskriver den jødiske vandring som en lidelsernes vej, bliver glædeligt overrasket. Det er frem for alt de tydelige spor af jødisk kultur og jødisk eksistens i fem kontinenter, der gør denne bog så interessant.
— aw, Das Parlament (27. oktober 2008)