Logo
navbar Bøger på vej Vore bøger Nyheder Presseservice Artikler Om forlaget Køb af bøger Tilbud


Mogens Lund (født 1947) er uddannet bibliotekar fra Danmarks Biblioteksskole og er cand. phil. i historie fra Aarhus Universitet. I en årrække ansat som souschef ved Koldingbibliotekerne.


Tilintetgørelseskrig foto© Lars Heltborg

Tilintetgørelseskrig 2 Tilintetgørelseskrig af Mogens Lund

Hæftet, 18 x 24,5 cm
480 sider
33 kort, 119 s/h illustrationer
November 2013

ISBN 978-87-92173-18-8

Vejledende pris 365 DKKTrykt på klorfrit og syrefrit FSC-certificeret papirTilintetgørelseskrig

- Krigen på Østfronten 1941-45

Af Mogens LundAf den række af partielle krige, der udgjorde Anden Verdenskrig, var den tysk-sovjetiske krig den mest omfattende. Krigen på Østfronten - således som den blev set fra tysk side - omfattede flere soldater og mere materiel end nogen anden krigs­skueplads, og kamphandlingerne krævede flere ofre og skabte mere ødelæggelse, end det var tilfældet i Vesteuropa eller i det Fjerne Østen: 27 millioner døde sovjetborgere - civilister og soldater -, mere end fire millioner dræbte tyske soldater, 1700 ødelagte sovjetiske byer, samt byer og infrastruktur ødelagt i hele Østeuropa.

Krigen på Østfronten var en folkekrig. Sovjetunionens multinationale befolkning blev konfronteret ikke blot af det Tyske Rige, men også af dets allierede tropper fra Finland, Ungarn, Rumænien og Italien. På tysk side kæmpede endvidere frivillige fra alle dele af det tyskbesatte Europa og fra Spanien endog en hel division af frivillige.

Fra tysk side var krigen fra begyndelsen af en racistisk tilintetgørelseskrig: Den slavisk-asiatiske sovjetiske befolkning skulle decimeres og underlægges tysk overhøjhed; tyskernes behandling af den sovjetiske civilbefolkning og deres sovjetiske krigsfanger er blevet betegnet som folkedrab. Da de sovjetiske tropper begyndte at erobre tysk beboede områder, satte de sig for at ødelægge enhver form for tysk kultur gennem overgreb på og fordrivelse af den tyske befolkning.

Krigens materielle ødelæggelser fik deres radikale udforming, da de sovjetiske tropper under krigens første fase trak sig tilbage under størst mulig ødelæggelse af infrastruktur. Da det senere blev tyskernes tur til at retirere, gentog de de omfattende ødelæggelser.

Uden for de egentlige krigshandlinger, men som et resultat af, at tyskerne gennem deres erobringer i øst fik adgang til Europas største jødiske befolkning, fandt også nazisternes jødeudryddelse sin kulmination under krigen på Østfronten.

”Tilintetgørelseskrig” beretter om denne den mest ødelæggende af alle krige, fra den militære og politiske udvikling i mellemkrigstiden over de to senere krigs­modstanderes angreb på og deling af den polske stat til den fire år lange eksistenskamp, der sluttede med den ene parts fuldstændige underkastelse.


Streg

Pressen skrev bl.a.:

Forfatteren har utvivlsomt med denne bog frembragt den første danske gennemarbejdede fremstilling af forholdene på Østfronten i årene 1941-45. Det må have været en stor udfordring. Men resultatet er usædvanlig godt, ja fremragende. [...] Det må have været et kæmpearbejde at samle de mange informationer. Og ikke mindst at gøre dem til spændende læsning.
— Henning Lyngsbo, historie-online.dk/>

Forfatteren har udført et omfattende researcharbejde omkring de enkelte slag, stednavnene og de involverede styrker. Med sin grundighed er han i stand til at tage livet af en række sejlivede myter omkring krigen på Østfronten. ... Bogen er ikke skrevet med henblik på et militært publikum, men for folk uden militær baggrund. Dette skal ikke forklejne bogen – tværtimod. Militære forhold bliver forklaret. Divisioners størrelser opgives på de forskellige tidspunkter af krigen etc. Hærstyrkernes organisation forklares. Bogen indeholder de seneste og bedst dokumenterede oplysninger om dræbte og sårede samt materieltab. ... Det er en bog, som på fremragende vis beskriver krigen på Østfronten. Den tegner et helt nyt overblik og indeholder tillige nødvendige detaljer. (4 ud af 5 ribbons)
— Poul Groos, krigsvidenskab.dk
http://www.krigsvidenskab.dk/tilintetgoerelseskrig-krigen-paa-oestfronten-1941-1945