Logo
navbar Bøger på vej Vore bøger Nyheder Presseservice Artikler Om forlaget Køb af bøger Tilbud


Maria Nurowska er født i 1944 i det dengang tyske Østpreussen og studerede polonistik og slavistik ved univeristetet i Warswawa. I 1974 fik hun offentliggjort sit første litterære værk og er siden blevet en af Polens mest populære forfattere af samtidsskildringer.

Anna Werenberg (født 1981) er bachelor i polsk fra Århus Universitet (2005) og kandidat i statskundskab fra Københavns Universitet (2013). Hun har desuden studeret ved Uniwersytet Jagiellonski i Kraków. Werenberg oversætter polske artikler til flere danske dagblade.


Min ven forræderen

Min ven forræderen Min ven forræderen af Maria Nurowska

Hæftet, 13,7 x 21,5 cm
316 sider
Illustreret


2. udgave
Juni 2020

ISBN 978-87-92173-37-9

Vejledende pris 295 DKKMin ven forræderen

- En livsberetning om den polske oberst Ryszard Kukliński, der valgte at samarbejde med CIA

Af Maria Nurowska

Oversat fra polsk af Anna Werenberg
I 1947 trådte den dengang 17-årige Ryszard Kukliński ind i den polske hær med henblik på at få en officersudddannelse. Hæren var nationens stolthed og symbolet på dens genvundne suverænitet. Men Kukliński blev meget hurtigt klar over, den polske hær kun havde til formål at tjene Sovjetunionens interesser. I de sidste år af den stalinistiske æra strammede det polske kommunistparti grebet og rensede brutalt ud i hæren. Kukliński manøvrerede sig igennem og steg i graderne; han kom til at gøre tjeneste i den polske generalstab, hvor han arbejdede med Warszawapagtens planer for angreb mod Vesteuropa. Han blev mere bevidst om risikoen ved Sovjetunionens offensive strategi og indså, at Polen, som rummede de vigtigste forsyningsakser for en offensiv mod vest, ville blive ramt meget hårdt i tilfælde af en nuklear krig. Det var af afgørende interesse for Polen, at Sovjetunionen ikke udløste en krig. Og kun USA ville kunne forhindre dette. I 1972 tog Kukliński kontakt til CIA og indledte et samarbejde, som kom til at strække sig over ni år, og som omfattede overdragelse af tusindvis af højt klassificerede dokumenter. Kukliński tog mange chancer, og i 1981 fornemmede han, at jorden brændte så meget under ham, at han bad sine amerikanske forbindelser om at evakuere sig og sin familie til USA.

Den polske forfatter Maria Nurowska har på grundlag af lange samtaler med Kukliński i hans amerikanske eksil skrevet en romanbiografi, som beretter om Kuklińskis dramatiske historie, men som også kommer tæt ind på personen, hans bevæggrunde og de følelser, der var forbundet med hans farefulde virke i samarbejde med den magt, der var hans lands officielle fjende. Beretningen beskriver også eksilet og den tragedie, som ramte Kukliński dér.


Streg

Pressen skrev bl.a.:

En mesterlig og forunderlig spændende fortælling om et modigt menneske, der kæmpede for en sag..
— Birthe Korsbæk, historie-online.dk

Ambitiøs og veludført udgivelse, der giver de danske læsere mulighed for at komme ind under huden på en af alle tiders største spioner – en spion, der muligvis var med til at forhindre tredje verdenskrig.
— Jacob Holm Krogsøe, Dansk Bibliotekscentral