Logo
navbar Bøger på vej Vore bøger Nyheder Presseservice Artikler Om forlaget Køb af bøger Tilbud


Jens Ellekær (født 1951) var soldat 1971-77, derefter studier i økonomi og teknologi og senere i jura og sprog. Fra 1984 varierende opgaver i det private erhvervsliv inden for økonomi og logistik. I 2007 stiftede han sammen med sin hustru Dorte Pugliese forlaget Ellekær, der har fokus på oversat litteratur inden for historie og samfund.

Fors Ved den usynlige front - en dansk soldat på eventyr. Af Jens Ellekær

Klapomslag, 13,7 x 21,6 cm
362 sider
Illustreret
September 2009

ISBN 978-87-92173-08-9

Vejledende pris 295 DKK

Trykt på klorfrit og syrefrit FSC-certificeret papir

UDSOLGTVed den usynlige front

- en dansk soldat på eventyr

Af Jens Ellekær

Dette er den personlige beretning om en militærtjeneste ved kamp- og telegraftropperne – først som tolv måneders værnepligtig og derefter som sergent og sekondløjtnant af reserven. Tjenesten fandt sted i perioden 1971-77, hvor Danmark var frontliniestat i den Kolde Krig, og hvor Hæren som en følge heraf var opstillet som danmarkshistoriens største mobiliseringshær. Tjenesten skildres i detaljer, og forfatteren reflekterer over Hærens funktionsmåde i en periode, hvor den – Hæren – efter forfatterens mening nåede et organisatorisk højdepunkt.

 

Forfatterens militærtjeneste blev afsluttet efter en alvorlig færdselsulykke, og han fortæller videre om kampen for at sætte sig ud over konsekvenserne og om den udvikling, som fulgte, efter at han måtte revidere grundlaget for sin tilværelse.

 

I 1982 indledte forfatteren et uformelt arbejde for Forsvarets Efterretningstjeneste, som gik ud på periodisk at indhente militære efterretninger fra de to nærmeste Warszawapagt-lande, Polen og DDR. Der berettes udførligt om den feltmæssige efterretningsindhentning fra forberedelse til gennemførelse og om den militære infrastruktur og det materiel, som var mål for efterretningsarbejdet.

 

I 1987 gik en opgave i Polen galt. Forfatteren blev arresteret og efterfølgende idømt ni års fængsel ved en militærdomstol. Efter seks måneders tilbageholdelse blev han dog løsladt mod kaution. Der berettes om opholdet i arresten og retssagen. Arrestationen og domfældelsen fyldte aviserne en hel sommer og medførte en hel del politisk postyr i Danmark. Beretningen fortæller også om dette lille stykke samfundshistorie, som viste, at en del af befolkningen ikke rigtig havde forstået, at Danmark var en frontliniestat i den Kolde Krig


– – – –

DR's Dokumentarzonen på P1 sendte den 29. april 2006 en samtale med Jens Ellekær. Klik her for at høre samtalen:


P1 Formiddag sendte den 9. november 2009 en samtale mellem Poul Friis og Jens Ellekær under titlen: "På arbejde i den kolde krig". Klik her for at høre samtalen:


Streg

Pressen skrev bl.a.:

«««««¶
Ellekær skriver godt og levende. Læseren får en mængde oplysninger om de byer og områder, som han gennemrejste for at komme på så tæt hold af flyvepladser, ammunitionsdepoter, jernbaner, radarinstallationer og raketbatterier som muligt. En meget læseværdig bog.
—  Bent Jensen, Jyllands-Posten:

En velskrevet og spændende bog, som er svær at løsrive sig fra, når man først er gået i gang. ’Ved den usynlige front’ er særdeles interessant for alle, der har gjort tjeneste i Forsvaret i tiden under Den Kolde Krig.
— Jesper Gram-Andersen, Krigshistorisk Tidsskrift