Logo
navbar Bøger på vej Vore bøger Nyheder Presseservice Artikler Om forlaget Køb af bøger Tilbud


Herfried Münkler (født 1951)  promoverede i 1981 med afhandlingen Geschichtsphilosophie und politisches Handeln. Niccolò Machiavellis Antworten auf den Zusammenbruch der christlichen Geschichtsphilosophie und die Krise der Republik Florenz og habiliterede i 1987 med afhandlingen Staatsraison. Ein Leitbegriff der Frühen Neuzeit; fra 1992 professor i politikvidenskab ved Berlins Humboldt-Universität og medlem af Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften. Han har gjort sig gældende med talrige studier i politisk idéhistorie og krigens teori. Ikke så få af disse er i mellemtiden blevet standardværker, eksempelvis "Machiavelli" (1982) og "Gewalt und Ordnung" (1992). "De nye krige" er den første udgivelse af Münkler på dansk.

Fors

Hæftet, 13,1 x 20,6 cm
224 sider

August 2007

ISBN 978-87-92173-02-7

Vejledende pris 165 DKK

UDSOLGT
De nye krige

Af Herfried Münkler

Oversat af Jens Ellekær


.

I sin analyse af de nye krige tager Münkler udgangspunkt i krigshistorien. På grundlag af en beskrivelse af Trediveårskrigen, hvor krigsentreprenører dominerede begivenhederne og skabte kaos i Centraleuropa, trækker Münkler paralleller til vore dages væbnede konflikter. Herefter skildrer han den statsliggørelse af krigen og det militære magtapparat, som fulgte efter Trediveårskrigen, samt udviklingen af den krigsfolkeret, som nu synes at gå tabt i de nye krige.

Analysen af de nye krige fører frem til, at disse kan forstås som økonomiske foretagender, der er i stand til at finansiere sig selv, og som derfor er meget vanskelige at bringe til ophør. Terrorismen som en særlig form for krig vies er særskilt kapitel. Til slut diskuteres den vestlige verdens dilemmaer, når den gennem interventioner søger at bringe krige til ophør og at skabe statsstrukturer, der kan monopolisere magtanvendelsen.

”De nye krige” er en bog, som giver indsigt i tidens voldelige konflikter og i vanskelighederne ved at bringe dem til ophør.
– – – –

Læs artiklen Resultater af og grænser for fredsmissioner af Michael Brzoska under menupunktet "Artikler". Her diskuteres de problemer, som bl.a. danske fredsmissioner konfronteres med.


Streg

Pressen skrev bl.a.:

Afgørende for forståelsen af de nye krige - og af terrorismen, som Herfried Münkler også går i dybden med - er begreberne symmetri og asymmetri. De symmetriske krige blev ført mellem i princippet ligestillede stater, der holdt sig til samme regelsæt (for eksempel Prøjsen-Danmark i 1864). De nye krige er asymmetriske, fordi de føres mellem militser og krigsherrestyrker under statsniveau - og kun sjældent og nødigt konfronteres de med en velordnet statsmagts magtmidler. Sker det, som i Afghanistan, er resultatet langtrukkent, uafgjort og opslidende for staten og ødelæggende for den i forvejen skrøbelige statsstruktur i området. Læs meget mere om de nye krige, der er kommet for at blive, i Herfried Münklers spændende og ikke alt for akademiske bog.
—  Jan Jakob Floryan, Kristeligt Dagblad

… der argumenteres soleklart for denne spændende konsekvente og udfordrende måde at forstå de nye krige på.
—  Dennis Nørmark, Jyllands-Posten

Værket kan [...] anbefales alle, der interesserer sig for internationale konfliktspørgsmål.
—  Kjeld Galster, historie-nu

Sjældent har man haft en klogere og mere koncis bog om fremtidens krige i hånden end denne.
—  Deutschlandfunk