Muhammed
- et opgør
Af Hamed Abdel-Samad
Oversat fra tysk af Jens Ellekær
”Muhammed – et opgør” er en kritisk skildring af islams tilblivelseshistorie og af religionsstifteren Muhammed. På grundlag af en militariseret menighed i Medina opstod islam gennem voldelig underlægning af de omkringboende stammer og fordrivelse og udryddelse af anderledes troende. I forfatterens opfattelse var Muhammed præget af narcissisme, storhedsvanvid, paranoia og tvangstanker, og disse træk fik afgørende betydning for den måde, hvorpå Muhammed regulerede sin menighed. Her fjorten hundrede år efter Muhammeds død, er der efter forfatterens mening i islam et stærkt behov for et opgør med den tradition for voldelige religionsudbredelse og med den dyrkelse af Muhammed som det perfekte menneske, som i vidt omfang præger de islamiske samfund og den enkelte muslims liv.
– – – –
Hamed Abdel-Samad tale i Trykkefrihedsselskabet 30. august 2021. Tryk her.
Hamed Abdel-Samad i samtale med Mikkel Andersson på kontrast.dk. Tryk her.
Pressen skrev bl.a.:
Det er imponerende, hvad forfatteren får med på kun godt 200 sider, og hvis læseren ruster sig med tålmodighed over for nogle af de dataspækkede og forskningstunge kapitler, er der guld at hente i det samlede værk.
— Lone Nørgaard, Den Korte Avis
En stærkt polemisk bog, men helt klart en af de mere velskrevne og interessante kritisk funderede analyser af Muhammedskikkelsen. Abdel-Samad beskriver, hvordan Muhammed både var en mand, der talte for medfølelse og tilgivelse, og samtidigt en psykisk syg massemorder og tyran. Så det er givet en bog, der vil splitte læserne
— Peter Holm Rasmussen, DBC lektørudtalelse