Logo
navbar Bøger på vej Vore bøger Nyheder Presseservice Artikler Om forlaget Køb af bøger Tilbud


Palle Andersen
er historiker, tilknyttet Historisk Samling fra Besættelsestiden, Sydvestjyske Museer. Han har tidligere udgivet blandt andet Det Moralske Dilemmaden illegale presse og den tyske jødeaktion oktober 1943 (2003) og Dansk Viden 1941-1945 om Holocaust – belyst ved den illegale presse (2010).

 

Sammen med historikeren Mona Jensen har Palle Andersen i efteråret 2015 udgivet Tyske krigsforbrydelser 1939-1945 – og den danske illegale presse.
Holocaust


Hæftet, 14 x 22 cm
216 sider
Illustreret, 1 kort

Januar 2015

ISBN 978-87-92173-23-2

Vejledende pris 195 DKKHolocaust

- Forfølgelse og udryddelse af jøderne 1933-1945

Af Palle Andersen
Med Adolf Hitlers og nazistpartiets magtovertagelse i Tyskland i 1933 var antisemitismen hermed blevet til statsideologi. Fra 1933 til 1939 blev den nazistiske jødepolitik løbende skærpet. De tyske jøder blev forfulgt, marginaliseret og fattiggjort i en proces, hvor ”lov” og vold gik hånd i hånd. Politikkens mål var at tvinge de tyske jøder til at udvandre. Med Anden Verdenskrig indtrådte et sporskifte i jødepolitikken. Det folkemord, som altid havde luret under den nazistiske antisemitismes overflade, kom nu øverst på dagsordenen. Mordet ramte fra sommeren 1941 først de sovjetiske jøder, så de polske og sidenhen alle europæiske jøder indenfor tysk rækkevidde. Ikke desto mindre kan der påpeges store nationale variationer i de jødiske dødstal, fra tilintetgørelsen af de polske jøder til redningen af de danske. Hvad forklarer disse variationer?

Med inddragelse af kildemateriale og nye forskningsresultater analyserer bogen forløbet af den nazistiske forfølgelse af og drab på jøderne, også set fra både bødlernes og ofrenes perspektiv. Nazityskland var ikke alene om jødedrabet. Nogle tyskallierede stater bidrog til jødemordet, ikke mindst Rumænien. Andre sagde fra, som det fascistiske Italien. Endelig redegør bogen for den tyske jødeaktion i Danmark og redningen af de danske jøder i oktober 1943. Redningen af de danske jøder var ikke kun et lys i Holocausts mørke. Oktoberbegivenhederne spillede også ind på besættelsesudviklingen i Danmark og bidrog afgørende til at forløse spændingen mellem samarbejde og modstand. .

 


Streg

Pressen skrev bl.a.:

[Bogen er] skrevet i et tilgængeligt sprog og med formidling for øje, uden at der gives køb på det historiefaglige
— Ester Monrad, historie-online

Velskrevet, lettilgængelig og tankevækkende bog om forfølgelsen og udryddelsen af den europæiske jøder 1933-1945.
Andersen maler med den brede pensel og kombinerer løbende den historiske fortælling med samtidige kildecitater, hvilket fungerer rigtigt godt
— Thomas Ry Andersen, lektørudtalelse til bibliotekerne

Historikeren Palle Andersens ”Holocaust” [...] er en velskrevet og god bog om jødeforfølgelserne i Tyskland fra 1933-1945. Bogen forfalder ikke til kun at begræde de usædvanlig tragiske, og uforståelige hændelser, men forsøger med en række fakta at komme bagom begivenhederne.
— Johannes Lebech, Historielærerforeningens tidsskrift Noter